Prietenii Sfântului Matei – articol apărut în ziarul INDEPENDET

ARTICOL PUBLICAT ÎN ZIARUL INDEPENDENT – 05 AUGUST 2023

https://www.independentonline.ro/2023/08/05/Prietenii-Sfantului-Matei-27742

Biserica din Bazar organizează pentru al treilea an o școală de vară pentru elevii Parohiei. Vestea a trecut însă dincolo de granițele cartierului, iar copiii vin aici cu zecile. Își fac prie­teni noi, fac excursii, se bat cu apă, se plimbă cu bicicletele prin oraș… Dar mai ales învață că Biserica înseamnă, înainte de toate, libertatea de a fi tu însuți. «Noi le-am oferit libertatea de a fi ei înșiși, în Biserică… Iar pe cei care n-au știut să fie cuminți, i-am mustrat cu duh de dragoste, nu cu duh de răutate. Și ei au înțeles și s-au schimbat singuri!» ne explică părintele Marius Micșă, în câteva cuvinte, crezul acestui demers educativ din cadrul Bisericii.

Cei mai cuminți copii din lume E marți, e vară și ziua apropie prânzul. În curtea înghesuită a Bisericii «Sfântul Evanghelist Matei» din Bazarul Municipal Slobozia n-ai loc să aprinzi o lumânare de-atâția copii. Tocmai s-au întors dintr-un tur al orașului pe biciclete, asistați de Poliția Locală. Sunt gălăgioși, asemeni tuturor copiilor, și dornici să împărtășească totul. Iris Maria Moise are 11 ani și ar povesti toată ziua: «La școală învăț, iar aici facem activități educative și ne distrăm… Aici nu e vorba doar de școală. E vorba despre prietenie! Azi, de exemplu, ne-am plimbat cu bicicleta. Dar dacă te plimbi singur nu e același lucru. (…) Eu vin aici de la început și cel mai mult mi-a plăcut în excursie, la Constanța, când am cântat în autocar…». Cristian Andrei Puiu e oleacă peltic și are 8 ani: «Îmi place că mergem în excursie. Și săptămâna trecută am strâns gunoaiele de pe străzi. Și azi au fost două echipaje de Poliție care ne-au însoțit, ca să nu ne accidenteze mașinile pe străzi…». David Timea are 10 ani și ne e recomandată drept un viitor lider: «În casă mă plic­tsesc, aici fac tot ce îmi doresc… Mie îmi place să învăț, chiar îmi place. Dar acum e vacanță și ne distrăm!». Matias Valer Săvulescu are ochii albaștri și ne vorbește domol, ca un ardelen. Dar zâmbetul lui e neprețuit și pledează pentru școala de vară de la Biserică: «Aici facem numai activi­tăți distractive. Și o să jucăm și fotbal. Îi chem pe toți copiii să vină. La început nici eu nu am vrut… Dar acum îmi place și aș vrea să fac școală doar aici. Aș vrea să fie și școala mea ca aici!».

Voluntarele Sfântului Matei E clar! Nu e școală pe lume cum e școala de la Biserica din Bazar. Dar ca să fie, cei trei preoți ai Biserici care poartă hramul Sfântului Matei, adică Marius Micșă, Valentin Chiriță și Cristian Stefăniță Chiru, au hotărât acum 3 ani să ofere elevilor cartierului Biserica pentru acti­vități educative. Iar când s-a dus vestea și copiii, tot mai mulți, i-au dovedit, au apelat la voluntari. Marți, 18 iulie 2023, când am ajuns noi, școala avea trei voluntare. Alexandra Ridiche are aproape 16 ani și a venit aici asemeni tuturor, să se distreze. Acum distracția se amestecă cu responsa­bilitățile. Ariana Cochirleanu e mai nouă, are doar un an și jumătate de când e aici. Dar toate povestesc la fel: «Ne plac co­piii… Ne place să îi ajutăm și să le oferim ajutorul nostru. E un fel de after-school, dar fără teme… Și am observat cât de mult se schimbă copiii când vin aici. Vin timizi, nu au încredere… Iar apoi, în câteva zile, își fac prieteni și comunică unii cu ceilalți. Și noi am fost la fel la început, nu vorbeam cu nimeni, nu știam cum să ne jucăm cu ceilalți… Iar acum suntem voluntare și ne place ce facem! De fapt, abia așteptăm zilele de marți și de joi ca să venim aici, la Biserică!». Și, după cum confirmă preoții, și volun­tarele și copiii vin mereu. Vin când e zi de școală, vin și când e sărbătoare, vin și la slujbe, cântă și în corul bisericii. Nu li se pare nici greu, nici plictisitor, nu le e frică nici de sfinții pictați pe zidurile bisericii, nici de canoane, nici de regulile de bună cuviință pe care învață să le respecte. Sunt doar copii care își caută drumul către lume…

Biserica libertății copiilor Părintele Marius Micșă are 35 de ani. Și, în urmă cu 3 ani, când a decis alături de colegii lui de parohie să facă școala de vară, nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge aici: «Am vrut să-i scoatem din case, din fața calculatoarelor și a telefoanelor. Și da, am nădăjduit că unii dintre ei vor veni la biserică. Dar ei ne-au întrecut așteptările… Și ne-au obligat să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor lor. Mulți au venit de-acasă convinși că, dacă nu sunt cuminți, le taie taica popa limba… Iar aici ne-am descope­rit unii pe alții. Și am descoperit că Biserica înseamnă și altceva!». Timp de 3 ani de zile, «altceva» a însemnat excursii gratuite pentru copiii care nu au văzut niciodată marea. Și terapie comportamentală, și redesco­perirea tradițiilor, și jocuri, și concursuri, și prieteni, și sădirea ideii că toți aparțin unui grup și niciunul nu e singur. Dar părintele Marius crede că Biserica înseamnă mult mai mult de-atât: «Biserica înseamnă libertate! Copiii se simt liberi și bucuroși. Școala vrea prezență și note, părinții vor copii cuminți… Noi le-am oferit libertatea de a fi ei înșiși, în biserică. Iar pe cei care n-au știut să fie cuminți, i-am mustrat cu duh de dragoste, nu cu duh de răutate. Și ei au înțeles și s-au schimbat singuri. Acesta trebuie că este secretul. Le-am oferit copiilor libertatea de a alege ce să devină…».

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *