Prima Sfântă Liturghie sâvârşită pentru surzii din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor


 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia în parteneriat cu Centrul Naţional de Pregătire, Catehizare şi Misiune Ortodoxă pentru Deficienţii de Auz din România şi Diaspora şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România – filiala Ialomiţa, a organizat în perioada 29-30 iunie 2019, un program liturgic destinat persoanelor cu deficienţe de auz din judeţul Ialomiţa.

La aceste evenimente a participat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, o delegaţie misionar-pastorală condusă de Preacucernicul Preot Conf. Univ. Dr. Onu Constantin care a tradus în limbajul mimico-gestual liturgic românesc, slujbele oficiate.

Astfel, Sâmbătă, 29 iunie, Preacucernicul Preot Conf. Univ. Dr. Onu Constantin, a susținut un program de catehizare, iar la sfârșit a spovedit persoanele cu deficiențe de auz.

Duminică, 30 iunie, s-a săvârşit slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar la ora 09:00, a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, de un sobor de preoți aflaţi sub protia Preacucernicului Părinte Ionuț Butu, Protopop de Slobozia, iar Părintele Onu Constantin a tradus în limbajul mimico-gestual liturgic românesc Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învăţătură Părintele Ionuţ Butu, Protopop de Slobozia a vorbit despre misiunea Sfinţilor Apostoli de a propovădui Evanghelia la toate neamurile şi despre jertfa depusă în această misiune.

Părintele Onu Constantin a mulţumit Preasfinţitului Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru că au binecuvântat organizarea acestui eveniment inedit în Slobozia, fiind prima acţiune destinată persoanelor cu deficienţe de auz organizată în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, iar preoţilor slujitori ai Parohiei „Sfântul Evanghelist Matei” le-a mulţumit pentru implicarea jertfelnică în organizarea acestui eveniment.

Domnișoara Paraschiv Elisabeta, vicepreședinte ANSR, a mărturisit: „Sunt uimită că o slujbă este atât de clară, de pătrunzătoare. De asemenea toţi membrii care au fost prezenţi la această slujbă, membri ai Asociaţiei Naţionale a Surzilor – filiala Ialomiţa, au avut aceeaşi uimire, cum se poate să percepem sentimente sfinte într-o biserică prin gestur? Surdul într-o biserică este cuviincios, se închină ca ceilalţi, dar dacă slujba nu este destinată surzilor, nu este mulţumitor pentru ei. Slujba de astăzi, tradusă în limbajul mimico-gestual a fost pentru surzi ca un medicament, o emoţie sfântă, o încântare şi o uimire.

Domnul Paraschiv Stan, preşedinte ANSR-filiala Ialomiţa, a mărturisit: „Sunt preşedintele filialei Ialomiţa, care s-a înfiinţat în anul 2008. Astăzi a fost un preot prezent la Slobozia, pentru prima dată, care a tradus slujba şi pentru noi, aceasta fiind o şansă egală pentru surzi. Mulţumim lui Dumnezeu, Preasfinţitului Părinte Vincenţiu şi preoţilor de la această Parohie din Slobozia.

Preacucernicul Părinte Chiriţă Valentin, preot paroh al Parohiei „Sfântul Evanghelist Matei” a adresat un cuvânt de mulţumire Preasfinţitului Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, reprezentanţilor ANSR – filiala Ialomiţa, tuturor credincioşilor prezenţi, membrilor Consiliui şi Comitetului Parohial, pentru organizarea acestui eveniment.

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...