Neamurile toate Laudă-ngropării Ți-aduc, Hristoase al meu!

Urmând rânduiala cea de peste veacuri, joi, 25 aprilie 2019, la biserica cu hramul “Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia, a fost oficiată slujba Deniei celor 12 Evanghelii. După citirea celei de a cincea Sfântă Evanghelii a fost adusă Sfânta Cruce din sfântul altar și așezată în mijlocul bisericii, spre închinare, în cuvintele preotului: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”.

Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa, în istorie, în lume.

Vineri, 26 aprilie 2019, în cadrul Vecerniei scoaterii Sfântului Epitaf  a avut loc procesiunea scoaterii din Sfântul Altar a Sfântului Epitaf, care a fost aşezat în mijlocul bisericii. Sfântul Epitaf înseamnă acoperământ de mormânt, aceasta fiind semnificația în limba greacă a Epitafului. Deci, trecerea pe sub Sfântul Epitaf se face pentru a arăta că cei prezenți participă la suferințele și la moartea lui Hristos, trecând prin mormântul Mântuitorului pentru a învia împreună cu El.

Având în inimă și în gând cuvintele În mormânt, Viață, Pus ai fost, Hristoase…, a fost săvârșită Denia Prohodului. Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii au purtat în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea procesiunii, Sfântul Epitaf a fost dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului.

O, Treime Sfântă, Tată, Fiu și Duh Sfânt, Lumea o mântuiește.

Robilor tăi, Maică, Dă-le ca să vadă Învierea Fiului tău!

 Neamurile toate Laudă-ngropării Ți-aduc, Hristoase al meu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *