Parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei - Slobozia

Site-ul oficial Parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei - Slobozia din Protopopiatul Slobozia al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.
Mărturia Preacucernicului Părinte Bogdan Stancu despre cum a ajuns Sfântul...

Mărturia Preacucernicului Părinte Bogdan Stancu despre cum a ajuns Sfântul Nectarie din Eghina la Urziceni


"Preabunul Dumnezeu a rânduit ca în luna octombrie, anul 2013, să organizăm un pelerinaj pe meleaguri elene. Împreună cu un grup de credincioși am vizitat mai multe locuri sfinte printre care și Mănăstirea Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni, din Eghina. Noaptea petrecută în incinta mănăstirii, Acatistul citit în zorii zilei, ținându-ne isonul câteva păsărele, care, neobosit, cântau, dând slavă lui Dumnezeu pentru o noua zi de viață, sunt momente ce ne vor rămâne veșnic întipărite în memorie.Dar, mai presus de aceste lucruri, este faptul că Sfântul Nectarie a făcut minuni cu doi dintre pelerinii veniți să se roage, împreună cu noi, la sfintele sale moaște, vindecându-i de boli grave. De atunci, parcă nu am mai avut liniște…


Mă gândeam că ar fi un lucru minunat ca și Catedrala noastră să aibă ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie, cel grabnic ajutător celor ce se roagă cu credință. Am făcut cunoscute gândurile mele iubiților credincioși și am îndemnat pe toți să plece genunchii și să roage pe ocrotitorul Eghinei să binecuvinteze și parohia noastră. O dorință arzătoare mă împingea să ajung din nou la Eghina, în acel loc binecuvântat de Dumnezeu, să mă închin iarăși la moaștele Sfântului Nectarie, să-i mulțumesc pentru minunile pe care le face neîncetat și să îi cer binecuvântarea, rugându-l să fie ocrotitor și al Catedralei din Urziceni.


Cu binecuvântarea și mijlocirea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, am mers într-un scurt pelerinaj în Insula Eghina, în zilele de 24-25 septembrie 2013, însoțit de Părintele Cocheci Constantin. Am cerut o audiență la Mitropolia de Hydra Spetses și Eghina și am primit-o. Însă, sediul acestei eparhii nu se află la Eghina, ci în altă insulă, Hydra. Dar, Sfântul și-a arătat bunăvoința față de noi. Părintele mitropolit urma să fie în ziua sosirii noastre în Grecia, chiar în Eghina pentru a-și vizita părinții.


Ce binecuvântare! Mă gândeam, însă, în seara zilei dinaintea plecării cum voi reuși să-i spun părintelui mitropolit dorința mea, eu nevorbind limba greacă. Dar Sfântul s-a milostivit de mine și mi-a dat un semn. Mi-am sunat duhovnicul, pe părintele Nicolae din București, rugându-l să binecuvinteze pelerinajul. Sfinția sa atunci mi-a amintit de un vechi coleg de strană din studenție, Nicu, acum preot în Atena. L-am contactat imediat și i-am spus de intenția pe care o am, rugându-l să mă însoțească în Eghina. Mi-a răspuns că va veni, dar timpul îi este limitat, având program la biserică în următoarea zi. M-am lăsat în voia sfântului, am citit Acatistul și am adormit, rugând pe Bunul Dumnezeu să îmi trimită înger de pază.


Dimineața zilei de 24 septembrie 2013 a venit foarte repede. Am plecat grăbit spre aeroport. Aici m-am întâlnit cu părintele de la Broșteni care mi-a fost partener de călătorie. Am aterizat la Atena pe la prânz. L-am sunat pe părintele Nicu care ne-a îndrumat spre autobuzul ce ne ducea în Portul Pireu, locul întâlnirii noastre. Numai ajutorul sfântului a făcut să ajungem, cu aglomerația din Atena, pe ferryboat-ul ce pleca la ora 14.30. Cu doar două minute înainte de a porni am pus piciorul pe ambarcațiune. Dacă l-am fi pierdut, ghidul nostru nu mai putea să ne însoțească.


Am ajuns în Eghina la ora 15.30. Ne-am interesat de locuința părintelui mitropolit și la ora 16.00 ne aflam în fața casei. Am sunat. Niciun răspuns. Ne-am uitat la ceas, iar părintele Nicu ne-a spus de un obicei al grecilor de a se odihni între orele 15-17. Ce voi face, mă întrebam, gândindu-mă că părintele Nicu trebuia să se urce la ora 17.30 pe ferryboat pentru a se întoarce în Atena. Și Sfântul se arată iar binevoitor. În următoarea clipă, de la balconul casei, cineva ne face semn să intrăm.


Iată-ne înaintea Părintelui Mitropolit Efrem de Hydra, Spetses și Eghina. Am stat aproape o oră de vorbă și am avut tot timpul senzația că ne aștepta, că Sfântul îi spusese despre noi. Prin intermediul părintelui Nicu i-am povestit motivul venirii în Eghina, evlavia credincioșilor din Urziceni la Sfântul Nectarie și dorința arzătoare de a primi arhiereasca binecuvântare pentru ca Sfântul să fie și ocrotitorul nostru. Totodată am rugat să ne primească o noapte la mănăstire pentru a ne ruga și pentru a ne umple și noi de harul și mireasma sfântului. A ridicat mâinile și ne-a binecuvântat punând început bun dorinței noastre care a devenit realitate. Ne-a răspuns că putem rămâne la mănăstire peste noapte și chiar să slujim Sfânta Liturghie a doua zi de dimineață. Câtă bucurie! Am întrebat apoi, cu sfială, dacă putem primi o cât de mică părticică de la Sfântul sau o fărâmă din veșmânt, orice semn pe care să îl ducem acasă la credincioși. Simțeam un fior, o răscolire interioară, însă aveam în minte cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide.” (Luca XI, 9-10). Am observat privirea părintelui mitropolit, care mă cerceta pătrunzător. Nu a zăbovit prea mult și a răspuns… Ne-a mărturisit că în ultima perioadă nu au mai dat din sfintele moaște, deoarece au rămas doar câteva bucăți mari din care nu mai împarte. Dar păstrează de ceva vreme câteva fărâmituri pe care le-a adunat pe o bucată de ceară. Le are de când s-au mai împărțit din sfintele moaște și le-a așezat într-o cutiuță. M-a privit și mi-a spus că se va gândi până mâine dacă o sa le dea. ???


Am început să mă gândesc că Sfântul mă pune la încercare. Că va trebui să stau toată noaptea la priveghere. Eram nerăbdător să îmi fac canonul și să răspund acestei provocări. De fapt, de aceea mă aflam la Eghina, să mă rog și să simt mireasma venită din cer ce izvorăște din mormântul Sfântului. Nu am avut însă timp să îmi pun gândurile în rânduială. Părintele mitropolit m-a chemat în camera alăturată, ce părea a fi un birou. Timpul s-a comprimat și mâine a devenit azi, iar gândul s-a transformat în faptă, căci mi-a oferit cu dragoste cutiuța cu sfintele relicve. Am rămas înmărmurit. Parcă trăiam un vis. Nu știam cum să reacționez. Țineam în mâini un mare dar. Atunci am înțeles că nu noi l-am ales pe Sfântul Nectarie, ci că sfântul ne-a ales pe noi. Rugăciunile credincioșilor au fost ascultate. Dorințele au devenit realitate. Am făcut o fotografie și am primit un document care întăresc și adeveresc aceste momente.


Simțeam că plutesc. Iradiam de bucurie. Îmi venea să plâng de emoție, dar nu puteam. Am simțit că trebuie să împărtășesc această stare cu ierarhul meu, Preasfințitul Părinte Vincențiu. L-am sunat și i-am prezentat într-o răsuflare trăirile prin care am trecut. „Un mare dar, părinte protopop!”, mi-au răsunat mult timp cuvintele Chiriarhului. O stare de pace m-a cuprins. Mi-am amintit de încurajarea pe care mi-a transmis-o înainte de a pleca. Apoi am sunat duhovnicul și l-am bucurat cu aceeași veste.


Am rămas toată noaptea la mănăstire făcând rugăciuni și mulțumind lui Dumnezeu pentru acest mare dar. Dimineața ne-a găsit în biserică liturghisind. Am mulțumit încă o dată sfântului, citind acatistul la mormânt și luându-ne rămas bun de la Eghina, patria sa.


Duminică, 29 septembrie 2013, moaștele Sfântului Nectarie au fost depuse spre închinare în Catedrala din Urziceni, într-o raclă dăruită de Chiriarh.


Am cerut arhiereasca binecuvântare pentru a săvârși 40 de Sfinte Liturghii în cinstea Sfântului Nectarie. Ce credeți? Din 30 septembrie șă până pe 9 noiembrie – ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie – sunt fix 40 de zile. Oare nu este aceasta tot o minune a Sfântului?


De atunci am făcut o promisiune Sfântului Nectarie ca măcar o dată pe an să ajung acasă la el, in Insula Eghina, să-i aduc măcar o floare și să îmi plec capul pe mormânt, mulțumindu-i pururea pentru această bucurie oferită credincioșilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor."


Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!

Noutati
RAPORT DE ACTIVITATE 2019Nașterea Domnului, prilej de bucurie pentru noi toți
RAPORT DE ACTIVITATE 2019La nivelul parohiei "Sfântul Evanghelist Matei" - Slobozia, activitatea desfăşurată în anul 2019, după cum urmează:Slujbele oficiate cu prilejul diferitelor evenimente din cursul anului bisericesc14 ianuarie 2019 – slujba de Te Deum pentru Ziua Unirii;23 aprilie 2019 – sl...
În perioada 20 – 26 decembrie 2019, Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din municipiul Slobozia a oferit sprijin persoanelor vârstnice, familiilor şi adulţilor aflaţi în dificultate, care au solicitat ajutorul.Dragostea faţă de aproapele a fost împlinită în această perioadă, astfel, 10 familii au...
Cutia aproapelui, o campanie social-filantropică de succes
 Miercuri, 12 februarie 2020, în contextul „Anului Omagial al pastorației părinților și copiilor”, Parohia "Sfântul Evanghelist Matei" din Slobozia a participat în calitate de partener la activitatea organizată de Protopopiatul Slobozia prin „Serviciul social acordat în comunitate, destinat ...
13-02-2020 12:42
28-01-2020 11:36
26-12-2019 13:31
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie Sâmbătă, 16 noiembrie 2019Sfânta Liturghie și Te Deum de Ziua Națională la Parohia „Sf. Ev. Matei”
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la biserica parohială „Sfântul Matei” din Slobozia, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.Sub protia Preasfinției Sale, au slujit preacucernicii părinți consilieri ...
Duminică, 1 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Ev. Matei”, a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.
În aşteptarea darurilor aduse de Moş Crăciun
Duminică, 15 decembrie 2019, soborul de preoţi slujitori, doamne membre ale Comitetului de femei, consilieri parohiali, copii şi credincioşi, au desfăşurat o activitate specifică acestei perioade „Împodobirea bradului”.  La finalul Sfintei Liturghii, grupul de credincioşi a împodobit bradul...
16-12-2019 11:12
02-12-2019 10:01
02-12-2019 09:51
CUTIA APROAPELUIInstalarea unui nou preot în parohia „Sfântul Evanghelist Matei” Slobozia
Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din municipiul Slobozia a iniţiat campania de întrajutorare „CUTIA APROAPELUI”, cu scopul de a colecta produse alimentare, alimente de bază, dulciuri, jucării, îmbrăcăminte şi încălţăminte, destinate persoanelor aflate în dificultate. Credincioşii au răspu...
Duminică, 10 noiembrie 2019, parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din Municipiul Slobozia a îmbrăcat haine de sărbătoare prin evenimentul instalării părintelui Micşă Marius Nicolae în postul vacant de preot III. La Sfânta Liturghie au slujit părintele protopop Larenţiu Cioranu împreună cu părinții...
Cerc pastoral la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din Slobozia
 Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în ajunul hramului Parohiei „Sfântul Evanghelist Matei” din municipiul Slobozia, miercuri, 13 noiembrie 2019 a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte, în cadrul Cercului Pastoral numărul 1. În...
14-11-2019 13:45
13-11-2019 14:30
12-11-2019 06:49
Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” împodobește turla bisericii cu o nouă cruceCu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Slobo...
Biserica şi credincioşii din Parohia „Sfântul Evanghelist Matei”, Protopopiatul Slobozia, au îmbrăcat miercuri, 06 noiembrie 2019, haină de sărbătoare. Preacucernicul preot Laurenţiu Cioranu, Protopop al Protopopiatului Slobozia alături de preoţii slujitori ai parohiei, a săvârşit Taina Sfântului...
Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Parohia Sfântul Evanghelist Matei din municipiul Slobozia, a organizat în perioada 11-12 octombrie 2019, pelerinajul cu titlul "Sfânta Parascheva, temelie neclintită a creștinătății". Vineri, 11 octombrie, grupul de ...
INFORMARE - Racla cu Sfintele Moaşte ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena adusă la Slobozia
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în preajma hramului bisericii noastre, „Sfântul Evanghelist Matei”, vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17:00, o delegație de la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandrei și Teleormanului, va aduce spre...
07-11-2019 18:23
06-11-2019 21:59
12-10-2019 18:39
Biserica şi şcoala împreună pentru educaţia copiilorÎnceput de an școlar în Parohia noastră
Miercuri, 11 septembrie 2019, la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia s-a desfăşurat activitatea „Biserica şi şcoala împreună pentru educaţia copiilor”. În deschiderea acestei activităţi a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu pentru toţi credincioşii prezenţi, apoi s-a...
Preoții slujitori ai Parohiei Sfântul Evanghelist Matei din municipiul Slobozia, au oficiat Slujba pentru începutul anului școlar, la trei instituții de învățământ din cuprinsul parohiei, Școala Gimnaziala Nr. 3, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu și Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza. Cu p...
A doua sărbătoare din anul bisericesc
Sâmbătă, 14 septembrie 2019, la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia a fost oficiată Sfânta Liturghie cu ocazia celei de a doua sărbători din anul bisericesc, Înălţarea Sfintei Cruci. La sfârşitul Utreniei a fost scoasă în mijlocul bisericii spre închinare Sfânta Cruce...
16-09-2019 14:15
12-09-2019 12:07
09-09-2019 10:01
Maica Domnului, ocrotitoarea tuturor celor necăjițiÎn Duminica a noua după Rusalii, în Biserica „Sfântul Evangh...
Cu ajutorul Preabunului Dumnezeu, în perioada 10 - 20 august 2019, Parohia "Sfântul Evanghelist Matei" din Slobozia, furnizor acreditat de servicii sociale, a organizat activitatea "Maica Domnului, ocrotitoarea tuturor celor necăjiți". În cadrul acestei activități au fost colectate ajutoare ...
În Duminica a noua după Rusalii, în Biserica „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură preacucernicul părinte Chiru Cristian Ștefăniță, a evidențiat puterea credinței în vederea mântuirii. La sfârșitul Sfintei Liturghii...
Binecuvintează Doamne cununa anului!
Duminică, 01 septembrie 2019, la Biserica Sfântul Evanghelist Matei din municipiul Slobozia, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și Slujba de Te Deum pentru începutul Anului Bisericesc.În cuvântul de învățătură preacucernicul părinte Chiru Cristian Ștefăniță a vorbit despre virtutea iertării, despre în...
02-09-2019 12:25
22-08-2019 22:45
18-08-2019 22:40
PELERINAJ - Sfânta Parascheva, temelie neclintită a creștinătățiiSfinţii Apostoli Petru şi Pavel călăuzitorii tuturor creştinilor
„Sfânta Parascheva, temelie neclintită a creștinătății”. Pelerinajul se va desfăşura după următorul program: Vineri – 11 octombrie 2019 RUTA: Slobozia (Capelă Bazar) – Brăila – Galaţi – Iaşi (Catedrala Mitropolitană - ne vom alătura celorlalţi pelerini care s-au aşezat la rândul format, spre a...
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” - Slobozia, a organizat în perioada 06 – 07 iulie 2019  pelerinajul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel călăuzitorii tuturor creştinilor”. Pelerinajul s-a desfăşurat dup...
Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine.
Joi, 15 august 2019, când întreaga ortodoxie prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, şi în biserica Parohiei „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, precedată fiind de Slujba Acatistului. Miercuri, 14 august 2019, în ajunul slăvitului...
15-08-2019 22:43
18-07-2019 15:31
10-07-2019 23:17
PROGRAM LITURGIC PENTRU PERSOANELE CU DEFICIENŢE DE AUZBucurie şi comuniune la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” din Slobozia
INFORMARECu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în parteneriat cu Centrul Naţional de Pregătire, Catehizare şi Misiune Ortodoxă pentru Deficienţii de Auz din România şi Diaspora şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România – filiala Ialomiţa, se ...
Duminică, 16 iunie 2019, slujitorii Parohiei „Sfântul Evanghelist Matei” au săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia plecării genunchilor. În cuvântul de învăţătură Preacucernicul Părinte Viorel Păun, a explicat însemnătatea acestui mare praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoare ce marchează a...
Prima Sfântă Liturghie sâvârşită pentru surzii din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
 Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia în parteneriat cu Centrul Naţional de Pregătire, Catehizare şi Misiune Ortodoxă pentru Deficienţii de Auz din România şi Diaspora şi Asoci...
01-07-2019 08:55
25-06-2019 16:29
18-06-2019 00:11
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel călăuzitorii tuturor creştinilor15048 de vizualizări - 679 de voturi. Bilanţ în primele 5 luni ale anului
PELERINAJSfinţii Apostoli Petru şi Pavel călăuzitorii tuturor creştinilor06 – 07 iulie 2019 Sâmbătă – 06 iulie 2019 RUTA: Slobozia (Capelă Bazar) - Urziceni – Mănăstirea Sitaru (Balamuci) – Mănăstirea Căldăruşani – Mănăstirea Ţigăneşti – Mănăstirea Pissiota – Mănăstirea Ghighiu – Mănăstirea Turnu...
În perioada 01 ianuarie 2019 - 02 mai 2019, Parohia "Sfântul Evanghelist Matei" - Capelă Bazar din Slobozia, a desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, activităţi pastoral - misionare, social - filantropice şi administrativ - gospodăreşti...
Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi cei întocmai cu Apostolii
Marţi, 21 mai 2019, când întreaga ortodoxie aduce prinos de rugăciune Sfinţilor Împăraţi cei întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, la Parohia „Sfântul Evanghelist Matei” – Capelă Bazar din Slobozia a fost săvârşită Sfânta Liturghie.În cuvântul de învăţătură Preacucernicul Preot Chir...
21-05-2019 21:53
20-05-2019 21:23
15-05-2019 22:27
Parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei - Slobozia
Site-ul oficial Parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei - Slobozia din Protopopiatul Slobozia al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.